Mesleğimiz Umut Bizim

Mesleğimiz Umut Bizim - B. Sadık Albayrak

Hikâye malum; Nasreddin Hoca, heybesini kaybeden köylülere çıkışıyor, “Heybemi bulun, yoksa ben yapacağımı bilirim!” Köylüler telaşla heybeyi ararken, ikide bir tekrarlıyor, “Heybeyi bulun, bulamazsanız ben yapacağımı bilirim!” Arama tarama, köylüler sonunda heybeyi bulup derin bir nefes almışlar. Herkes rahatlamış, bundan yararlanıp Hoca’nın tehdidinin ne olduğunu öğrenmek istemişler. “Hocam, heybeyi bulamasaydık, ne yapacaktın?”

“Evde eski bir halı vardı, ondan yeni bir heybe yapacaktım.”

Tehdit ile cevap arasındaki uçuruma gülüp geçemiyoruz.

***

Bu hesap bizimkine de uyar mı?

Çoktandır kayıplarımıza yetişemez olduk. İnsanı toplum içinde tarihsel süreciyle kavrayan edebiyatımızı uzun bir süredir kaybettik. 19. yüzyılın ortalarından 1980’lere kadar edebiyatımızın ana akımı böyle bir edebiyattı. İnsanı toplum içinde tarihsel çelişkileri ve gelişmesiyle kavrayıp anlatan bir edebiyat. Bu anlayışla yaratılanlar, yeni kuşaklardan uzaklaştırıldı. Kötüleme kampanyaları, artık şiir böyle yazılmıyor karalamaları gençleri bu edebiyattan soğuttu. Gerçekçi edebiyatımız kütüphanelerin tozlu raflarına saklandı. Bu çizgiyi sürdürerek bugün de eser verenleri yayınevi bariyerleri, kitabevi zincirleri, havuz medyası süzgeçleri gözlerden uzaklara itti. Ödül yaftalarıyla üstü örtüldü. Edebiyatımız kayıplara karıştı. Kitabevi raflarını çer çöp kapladı. Piyasa edebiyatı başköşeye kuruldu.

Eleştiri yapamaz olduk, temizlik için kir teorisyeni olmak zorunda kaldık.

***

Yıllardır kayıp edebiyatımızı, yitik sanatımızı, küçük burjuva vıdısı vıdısına indirgenen sinemamızı arayıp durduk. Nasreddin Hoca kadar kendinden emin ve çözümde kararlı da olamadık. Demirtaş Ceyhun “Edebiyatımı Geri İstiyorum!” diye bir kitap bile yazdı. Eleştirdik, söylendik, bulun şu edebiyatımızı, yitik estetiğimizi geri verin diye bağırdık ama karşımızda Nasreddin Hoca’nın saf, korkak köylüleri değil, birikmiş, elkonmuş ölü emek, sermaye plazaları vardı. Ses geçirmez camla kaplı sırça köşklerde edebiyat ve sanat adına her türlü bayağılık üretiliyordu.

Sanat edebiyat avm kod adlı çarşıların müştemilatı haline getirildi. Yazarın ve sanatçının bağımsız varoluşu ortadan kaldırıldı, bütünüyle sponsorlara tabi kullar oldular. İnsanlığın, toplumun yargıcı, vicdanı, öncüsü olması gereken şair, yazar, sanatçı sermayenin memuru haline geldi. Şairler reklamcılık öğrendi, şiirleri buzdolabı ve çamaşır makinelerine yazdılar. Sinemacılar dizici oldu, reklam aralarında dedikoduyu dizi diye sundular. Ressamlar, “güncel sanatçılık” peşinde akışın dışına düştüler. Mimarlar gökdelenci ve tokici olup yaşamı standart kutulara hapsettiler.

***

Karşımızda Nasreddin Hoca’nın saf, korkak köylüleri yoktu, insanlıktan nasibini almamış sermaye ordusu vardı. Biz kayıplarımızı istedikçe onlar kirli edebiyat ve sanatlarını aha burada alın, ödüllü, muhteşem, modern, postmodern diye diye üstümüze boca ediyorlardı. Sonunda edebiyatımızı ve sanatımızı yeniden kendi ellerimizle yaratmamız gerektiğini anlamıştık.

Hoca’nın dersini çalıştık; eski halıdan yeni bir heybe yapmaya giriştik.

Yeni Gelen’i Nasreddin Hoca’nın heybesine benzetiyorum; kayıplarımızın eksikliğini giderecek, yeniden ve daha gelişmiş yaratılması için mücadele edecek. Bu heybenin gözlerinde edebiyatın sanatın estetiğin değerlerini taşıyıp sizlere getirecek.

Heybenin dengesini insanlığın yaratıcısı ve sürdürücüsü emekçi, emeğin felsefesi ve estetiği sağlayacak. Yeni Gelen, biz sanat emekçilerinin, siz yaşam emekçilerinin omuzlarında olacak.

Yeni Gelen’in heybesinde İnsanlardan insanlara yazılan mektuplar var.

İlk sayımıza gösterdiğiniz ilgi ve heyecan çetin yolumuzu aydınlattı. Eski halıdan yeni heybe biçmenin bütün acemilik ve güçlüklerini aşmakta bize güç kattı.

Öyleyse,  merhaba ve yürüyelim…

Nisan güneşleri içinde aramızdan ayrılan şairimiz Ülkü Tamer’in seslenişiyle devam edelim; mesleğimiz umut bizim…

B. Sadık Albayrak

19 Nisan 2021 Pazartesi | 366 Görüntülenme

İlgili Kategori: Editörden

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

Etiketler

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir