Bir Kitap Bağımlısının Notları

Bir Kitap Bağımlısının Notları - Dr. Ulvi Özdemir

2017’de yaklaşık 75 kitap okumuşum. Bir önceki yıla göre okuma verimim biraz düşmüş. Ancak bu geçen bir yıl her şeye rağmen çok güzel bir okuma yolculuğu oldu. Bazı kitaplar harika bir yaşama keyfi getirirken, bazıları açıkça hayal kırıklığı yaşattı. Bazı kitaplar düşündürttü, bazıları bilmenin, yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşattı, bazıları bildiğimizi pekiştirdi. 2017’yi kısaca değerlendirmek istiyorum.

Turgenyev: Avcının Notları

2017’de okuduğum kitaplar arasında beni en çok etkileyen kitap yıllar önce küçük Varlık Yayınevi kitapları arasında bir kısmı yayınlanmış olan Turgenyev’in Avcının Notları oldu. (İş Bankası Yayınları, Kasım 2017) Gizli kalmış bir klasik eser. Sonunda tamamı yayınlanmış oldu. Bir uzun yolculuk öyküsü gibi kurgulanmış. Anlatıdaki tipler çok gerçekçi. Ortaçağ’ın kurumlar, kişiler ve ideolojisiyle nasıl 19. Yüzyıl ortasına kadar Rusya’da hüküm sürdüğüne ilişkin çok çarpıcı bir gözlem. O dönem Rusya’da Ortaçağ yaşıyorsa Osmanlı coğrafyasında da bu durum vardır; bundan emin olabiliriz. Benim 19. Yüzyılı da içine alan “Uzun Ortaçağ” düşünceme kanıtlar sunan bir eser. Turgenyev’in bu eserindeki doğa betimlemelerinin de tadına doyum olmuyor. Kent insanının asla bir daha içine giremeyeceği sahici bir doğa fonda eşlik ediyor eser boyunca size. Bu ustalıkla doğa betimlemelerini yazıya dökecek yazar da kalmamıştır artık. Sadece bu nedenle bile okunması gereken bir eser.

[Avcının Notları]   [Homo Deus Yarının Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari]   [Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens]

Yuval Noah Harari ve Homo Deus

Homo Deus, Yuval Noah Harari’nin, bir önceki kitabı Sapiens’in devamı niteliğinde bir kitaptı. (Kolektif Kitap, 2016) Sapiens kadar ilginç ve bilgi vericiydi. Sapiens’i iki kere okumuştum, Homo Deus da iki kere okunmayı hak eden bir kitap bana göre. Bana göre var olan bilgileri çok iyi bir araya getiren bir kitap olmanın ötesinde, yeni bilgilerle, yakın geleceğimiz hakkında çok önemli değerlendirmeler yapan bir kitaptı.

Hemingway’in Tüm Öyküler’i

Hemingway’in Tüm Öyküler’i nisan ayında Bilgi Yayınevi tarafından görkemli bir cilt olarak yayınlandı. Ancak bazı öykülerinde Hemingway’in bende hayal kırıklığı yarattığını söyleyebilirim. Yine de usta bir yazarın öykülerini bir arada bulmak önemli bir kazanç.

Charles Bukowski’yi Sevmek ve Nefret Etmek

Birçok kitap arasında 2017’de adını anmak istediğim diğer bir kitap Linda King’in Charles Bukowski’yi Sevmek ve Nefret Etmek adıyla yayınlanan kitap oldu. Bukowski severlerin kaçırmaması gereken bir kitap olarak önemliydi. 

Bukowski’nin Kadınlar romanından hatırlayacağımız Linda King’in bu kez olup bitenlere ve Bukowski’ye kendi açısından bakması iki kitabı edebiyat dünyasında pek benzerini göremeyeceğimiz bir bütünlüğün parçası yaptı. İki kitap bira arada iki yazarlı, garip bir kurgusal anlatım olarak bile değerlendirilebilir. Bende Kadınlar ve Charles Bukowski’yi Sevmek ve Nefret Etmek’i birlikte tekrar okuma isteği doğurdu.

Kitabın başlığındaki anlatım bozukluğu ise dikkatlerden kaçacak cinsten değil. Bu kadar önemli bir yayınevinin İngilizceye uygun bir yapıyı Türkçede aynen kullanması hoş olmadı. Türkçeye Charles Bukowski’yi Sevmek ve Caharles Bukowski’den Nefret Etmek şeklinde çevrilmesi gerekiyordu.

Fowles’tan Önemli Bir Roman: Yaratık

Fowles’in Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Yaratık’ı da kurgusu ve anlatımıyla etkileyiciydi. Fowles’i Büyücü adlı romanıyla tanımış ve çok beğenmiştim. Hatta son İstanbul Tüyap kitap fuarında Ayrıntı Yayınları bölümünde kitaplara bakarken kararsız bir okuyucu izlenimi bırakan ve üniversitede öğrenci olduğunu sandığım genç bir kızı elindeki kitaplardan bir seçme yapmak için kıvranırken görünce dayanamayıp Büyücü’yü işaret ettim ve “Dostoyevski’nin eserlerinden aşağıya kalmaz” diye bir sözü ağrımdan kaçırıverdim. Kız da, o sırada kızla ilgilenen stand görevlisi de irkildi. Hatta ben bile kendi söylediğim sözden rahatsız oldum. İçimden bir ses hemen “amma da abarttın” demedi değil, ama hemen diğer ses söylediğim sözün arkasında durdu. Şimdi bu satırları yazarken Büyücü için söylediğim sözün abartı olmadığını düşünüyorum. Büyücü’yü okuduktan sonra Fowles’in bütün eserlerini edindim ve uygun zaman dilimlerinde okuyorum. Yaratık  beni hayal kırıklığına uğratmadı.

Fowles: Zaman Tüneli

Zaman Tüneli de 2017’de okuduğum Fowles’in diğer kitabı oldu. Edebiyatçı olduğu kadar yaşadığı dünyanın sorunlarıyla da ilgilenen gerçek bir entelektüel olduğunu ortaya koymuş oldu bu kitaptaki yazılarıyla Fowles.

Umberto Eco ve Gülün Adı

Eco’nun Gülün Adı (Can Yayınları) ise gecikmiş bir okuma olarak 2017’nin büyük kazançlarından biri oldu. En önemli tarihi romanlardan biri olduğuna kimse itiraz etmez sanırım.

Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi ise (Doğan Yayıncılık) Eco’nun kurgusal ustalığını, kendi çocukluğu ve entelektüel birikimi ile harmanladığı, özellikle kitapseverlerin bir gizli hazine (kitaplık) keşfetme hayalleriyle inceden inceden oynadığı ve eminim yazarken de büyük tat veren bir kitap olarak akılda kaldı. Okurken bir gün böyle bir kitap yazma fikri hemen oluştu bende.

[Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi]   [İkinci Dünya Savaşı Türkiye'si 1. Cilt & Dış Siyaseti ve Askeri Stratejileriyle]   [Anılarda Batı Anadolu Kuva-yı Milliyesi]  

İlhan Tekeli ve Selim İlkin: Dış Siyaseti ve Askeri Stratejileriyle İkinci Dünya Savaşı Türkiye’si

İlhan Tekeli ve Selim İlkin’in birlikte yazdığı Dış Siyaseti ve Askeri Stratejileriyle İkinci Dünya Savaşı Türkiyesi (C.1, İletişim Yayınları.) edebiyat dışı okumalarım arasında benim için en değerli olan kitaptı. Gerçek bir bilimsel çalışma nasıl olur bize gösteriyor. İkinci Dünya Savaşı öncesi ve savaş sırasında Türkiye’nin özellikle askeri ve ekonomik yönden ne kadar büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belgelerle ortaya koyuyor. İsmet İnönü’ye İkinci Dünya Savaşı üzerinden laf atanların da aslında ne kadar cahil, bilgisiz ve kötü niyetli olduğunu da yüzlerine vuruyor. (C.1, İletişim Yayınları.) Türkiye asıl böyle aydınlar ve bilim adamları yetiştirdiği için çadır devleti değil.

Anılarda Batı Anadolu Kuva-yı Milliyesi, Çöküşten Zafere ve Bir Kitap Bağımlısı’nın Notları           

2017’yılı birçok açıdan benim için de ilkler yılı oldu. İlk kez Tarihçi Kitabevi yayınları arasından çıkan Anılarda Batı Anadolu Kuva-yı Milliyesi  adını taşıyan kitabım için ilk kez İstanbul Kitap Fuarı’nda bir imza günüm oldu. Benim için değişik bir heyecandı. Yine 2017’de Akıl-Fikir Yayınları arasından çıkan bir diğer kitabım Çöküşten Zafere, 3. Baskısını yaptı. 2017’nin son günlerinde ise Bir Kitap Bağımlısı’nın Notları kitaplaştı (Akıl-Fikir Yayınları). Düzeltmelerini yaparken yeniden okuduğumda kitapseverler için eğlenceli bir kitap olarak bulunacağını düşündüm.

B. Sadık Albayrak’ın Bestseller Okuma Kılavuzu

Eleştiri başlığı altında ise B. Sadık Albayrak’ın Bestseller Okuma Kılavuzu (Doğu Kitabevi, Kasım 2016), eleştiri alanında özlediğimiz Fethi Naci kitaplarını bize hatırlatan çok önemli bir eserdi. Edebiyatımızda Fethi Naci’nin bıraktığı boşluğun ilk kez doldurulduğu izlenimini edindim.

Spencer Holst’un Kedilerin Dili (Dedalus Yayınları) ise Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Cyrille Martinez’in New York’ta İki Aylak Sanatçı ile birlikte beni 2017’yi bitirirken en çok hayal kırıklığına uğratan yapıtlar oldular.

2018’de yeni okuma maceraları bizi bekliyor.

Dr. Ulvi Özdemir

3 Mayıs 2021 Pazartesi | 322 Görüntülenme

İlgili Kategori: Kitap Bağımlısı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

Etiketler