Ülkü Tamer

En Çok Bunlar Okundu

Erzurum’dan liberal solcu çıkar mı?

Erzurum’dan liberal solcu çıkar mı?

Kendilerini “siyasal islamcı” olarak tanımlayan kişilerin laikliğe karşı çıkması gayet anlaşılır bir durumdur. Bunu yaparken kendileri ile çelişmezler. Peki bir liberal solcu için laiklik nedir? Kendilerine göre “en solcu” bu insanlar niçin laikliğe karşı bu kadar düşmanlık beslerler? Bir liberal solcuyu, laikliğe, bir siyasal islamcıdan daha fazla düşman eden şey nedir?

Ulaş Bardakçı’nın 47. Ölüm Yıldönümünde  Yoldaşının Anlattıkları ve Toprağın Altından Çıkan Fotoğraf

Ulaş Bardakçı’nın 47. Ölüm Yıldönümünde Yoldaşının Anlattıkları ve Toprağın Altından Çıkan Fotoğraf

Yıl 1972, Şubat’ın 18’i, İKA, İktisat ve Ticaret Haberler Ajansının İstanbul Harbiye’deki şubesindeyiz. Öğle vakti tüm personel öğle yemeği için dışarı çıktı. Yemekten sonra biri hariç tüm personel işinin başındaydı. Fakat Lale Arıkdal hâlâ dönmemişti. Yakınında bulunduğum telefonun çalması ile ahizeyi kaldırmak bana düşmüştü.

Kolay Okuyucuyu Aşmak Ya Da Aydıncıklar

Kolay Okuyucuyu Aşmak Ya Da Aydıncıklar

Son on yıl içinde Türk aydını tembelleşti. Tembelleştirildi. Kendi kendisini tembelleştirdi. Tembel aydın, aydın olmaktan çıktı. Aydıncık oldu. Dostoyevski’nin İnsancıklar’ı gibi.

Dinciliğe Karşı Bir Devrim Romanı: Yeşil Gece

Dinciliğe Karşı Bir Devrim Romanı: Yeşil Gece

Reşat Nuri, ölümünden (7 Aralık 1956) kısa süre önce yapılan bir söyleşide Yeşil Gece’nin devamını yazmak istediğini söylemişti. Ellili yıllar, kırkların sonunda iktidardaki CHP’nin okullara din dersi koyarak, Köy Enstitülerini yarı yolda bırakarak başlattığı utangaç gericileşme adımlarını bütün pervasızlığıyla ülkeye yayan DP iktidarının hüküm sürdüğü yıllardır.